parketi.bg – МАСИВЕН ПАРКЕТ | Съвети за монтиране на подови настилки - parketi.bg - МАСИВЕН ПАРКЕТ
МАСИВЕН ПАРКЕТ
27.01.2015
|
от iseko

Съвети за монтиране на подови настилки

Поддръжка и съхранение. От съществено значение е да разтоварите дървената подова настилка в сухо време, никога в дъждовно, защото влагата може да причини изкривяване на дъските. Дървената подова настилка трябва да се съхранява на сухо място, при стайна температура и по възможност да не е на пода (а върху палет например). Необходимо е съхранението на подовата настилка да бъде в стаята, където ще се монтира, минимум 72 часа (за предпочитане седмица), за да има достатъчно време да се климатизира към влагата и температурата на стаята.

Подготовка за монтиране на подовата настилка. Най-големият враг на дървения под е влагата. Трябва да се уверите, че основата (бетон, мазилка или дърво) е суха. Това се отнася особено когато се монтира дървена подова настилка в новопостроени сгради, където бетонения под има високо съдържание на влага. Преди монтирането, трябва да оставите достатъчно време на масивната подова настилка, за да се адаптира към климатичните условия в стаята. Всеки дървен материал от който е съставен пода – съществуващия паркет, дюшеме или греди – не трябва да има влажност, която да надвишава с повече от +2%, съдържанието на влага в новия под. Съветваме ви когато монтирането ще е върху дървена основа, да се уверите, че е третирана с препарат срещу плесен и насекоми. Съдържанието на влага в бетона не трябва да е повече от 5%. Това на практика е невъзможно да се постигне, затова трябва да се вземат допълнителни предпазни мерки, за да се предотврати достигане на влагата до новия под. Естественото изсъхване на бетона отнема приблизително 1 ден за 1 мм дебелина, или 1 месец за 25 мм дебелина, за да се достигне влажност 5%. Колкото по-дебела е бетонната плоча, толкова по-дълъг е периода на изсъхване, например за 150 мм плоча ще са необходими 10-12 месеца, за да изсъхне до безопасното ниво на влажност. По време на монтирането на паркета влажността в стаята трябва да бъде около 40-50% и температурата между 15-250С. Поръчвайте подова настилка само, когато сте готови да я сложите. При никакви обстоятелства не съхранявайте подовата настилка във влажна стая или навън, или дори в гараж, където има вероятност да се навлажни. Внесете подовта настилка в стаята, където ще се поставя, при максимално подходящи условия за работа, за минимум 72 часа – за предпочитане седмица, за да се климатизира. Пълното аклиматизиране ще отнеме няколко седмици, но след като бъде поставена подовата настилка.

Разширяване. Всички дървени подове ще се разширяват и свиват през годишните сезони. Типичното за твърдата дървесина е, че ще се разшири на ширирна през лятото и ще се свие през зимата. Изсушаването в пещ на дървесината до 8-10% влажност ще намали прекалено движение. Трябва да се остави разстояние от 15 мм до 20 мм, за да се позволи на дървесината да се разширява. Но за подовата настилка от твърда дървесина, поставена през зимата, която ще се разшири през лятото, може да е необходимо оставянето на повече място за разширяване на ширина.

Препоръки за монтиране. Всички подови настилки от масивна дървесина трябва да се монтират посредством скрито заковаване към дървен материал (дори и ако същесвуващия под, дъските или шперплата са положени върху бетон). Предимството на този метод на работа е това, че по този начин отделните дъски могат да се пристегнат по-добре една към друга и така да се получи по-добра здравина на пода. Като допълнение, механичният метод на работа при монтиране на подови настилки от масивна дървесина е дълго установяван метод, който позволява дъските да се разширяват и свиват, докато се получи здраво закрепване. Възможно е с течение на времето някоя дъска от пода да започне да се мести, защото основата, върху която е положена е започнала да се мести (например защото напречните дъски продължават да изсъхват). Но в този случай подът може да бъде закован, докато при лепения паркет това е невъзможно. Залепването на паркета директно върху бетона се практикува все по-често. Но ние препоръчваме монтирането да се извършва върху шперплат, например. Всяка дъска, която е над 5 пъти по-широка от дебелината си е по-склонна към извиване.
Следователно всяка дъска по-широка от 140 мм трябва да бъде допълнително укрепена независимо дали това ще е чрез винтове, платформа, заковаване или чрез лепило намазано на гърба на дъската.

Паркетът в кухнята най-често е под кухненските уреди, но трябва много да се внимава, ако се наложи преместването им. Уместно е използването на подложки, които се поставят на долния край на уредите, с което ще се предотврати издраскването на пода.

За