parketi.bg – МАСИВЕН ПАРКЕТ | ИНДУСТРИАЛНИЯТ ПАРКЕТ – ИЗБОР НА СТИЛ И ИКОНОМИЧНОСТ - parketi.bg - МАСИВЕН ПАРКЕТ
МАСИВЕН ПАРКЕТ
23.11.2014
|
от iseko

ИНДУСТРИАЛНИЯТ ПАРКЕТ – ИЗБОР НА СТИЛ И ИКОНОМИЧНОСТ

Използването на така наречения „ индустриален паркет“ се налага все повече и повече в последните няколко години. Името на този партиколарен паркет идва от факта, че той се полага предимно в помещения, подложени на голям трафик от хора и от там – и на голямо износване на подовата настилка – публични пространства в големи зали, салони, цехове, административни и търговски площи и т.н.

 

Основната характеристика на индустриалния паркет, е точно голямата му устойчивост на такова натоварване от износване и възможността, да бъде възстановяван и циклен много пъти, без това да се отразява на неговите качества.  

 

При производството на индустриален паркет, дървото се подлага на специфично рязане и сглобяване, така че да се увеличи дебелината на паркета, а от там – и устойчивостта му. Тази особена конструктивна техника дава на дървения под и характерен естетически шик, много търсен в новите, модерни жилищни пространства,

фоайета, вили и помещения със съвременен дизайн.

Индустриалният паркет е вид паркет от масивно дърво, произведен от малки плочки, слепени върху решетка, която от своя страна се залепя върху пода. Отделните ламели обикновенно са с ширина от 6 до 20 мм, дебелина от 10 до 20 мм и дължина – 200 – 400 мм. Благодарение на тези си структурни характеристики, този паркет издържа на големи натоварвания . При полагане паркетът може да се цикли, лакира или обработва с маслени покрития, подходящ е за полагане и върху покрития с подово отопление.

Заради ограничената си дължина, всяка ламела има различен нюанс от цвета на дървото, тъй като дървото, само по себе си, е многоцветно и богато на тоналности, различни по природа. Ламелите / плочките/ могат да бъдат разположени паралелно или в произволни композиции. Така светлите и тъмни тоналности се преливат и смесват и това създава една мозайка от цветове, която придава елегантност на обществените и търговски зали,  или уютна топлина на домашната обстановка.

Не само красив, но и икономичен!

Икономичността при ползването на индустриалния паркет идва от факта, че при неговото реализиране се използват остатъчни количества от основния дървен материал и части от дървото, които нямат естетически толкова голяма стойност. Въпреки това, конструкцията предполага, след съединяване на отделните дървени плочки, получаването на красива и топла мозайка от индустриален паркет.

Цената на този паркет, спрямо традиционните, масивни видове паркет, не е висока, започва средно от 15-20 евро на м2. Желателно е при неговото полагане задължително да се ползват услугите на професионалист, тъй като самият паркет се полага в необработено предварително състояние.

 

Открийте и Вие очарованието на този паркет – почувствайте специфичната красота на едно таково подово покритие от тик или орех, богати на различни нюанси, или красотата на индустриалния паркет от дъб.

За

Оставете Коментар