parketi.bg – МАСИВЕН ПАРКЕТ | Видове дървесина за масивен паркет - parketi.bg - МАСИВЕН ПАРКЕТ
МАСИВЕН ПАРКЕТ
27.01.2015
|
от iseko

Видове дървесина за масивен паркет

ДЪБ Дъбът е символ на сила и издържливост. Освен за строителни цели, дъбът е високо ценен заради изключителната си текстура, и заради изобилието си от цветове особено след лакиране. Поради тези качества е любимо дърво на дърводелци и мебелисти за изработване на облицовки, врати, мебели и подови настилки. Първоначалният цвят на дъба е бледокафяв, но потъмнява с течение на времето. По целия свят съществуват много различни видове дъбови дървета. Независимо от вида, който сте избрали за вашия интериор, той ще осигури усещане за топлина и уют в дома ви. Артистико продава и доставя разнообразие от дъбов, масивен, ламиниран паркет и дюшеме.

ВЕНГЕ Цвят: тъмнокафяво до черно, с черни жилки. Дървото: височината варира от 18 до 27 м; стволът обикновено е прав и с диаметър около 91 см. Дървесината: текстурата е доста груба; с прав строеж; твърда и тежка. Обработва се сравнително лесно с металорежещи машини, но бързо изтъпява резците. Лесно се огъва. Лепи се трудно, ако е смолистта. Употреба: мебели, шкафове, подови настилки, в производството, външно. Регион: тропичните джунгли на Западна Африка, Зайре, Камерун, Габон, Танзания.

МЕРБО Мербо е дърво, което расте в крайбрежните мангрови гори на Югоизточна Азия, и достига около 50 м височина. Има силно издръжлив ствол. Дървото се използва за направата на подови настилки, като в американските и европейските магазини обикновено се продава под различни имена. Дървесината му, наречена ‘Мербо’, е високо ценена заради здравината й и устойчивостта на й на термити. Във Филипините, мербото се използва като стандарт за определяне издръжливостта на другите дървесини. Мербото се използва там, където стабилността и устойчивостта са от значение, като например подови настилки, мебели, музикални инструменти. От дървото може да се извлича багрилно вещество, кората на дървото и листата се използват в традиционната медицина, а семената се използват за храна.

ОРЕХ Дървесината на ореха е привлекателна, твърда (освен при младите дървета), плътна, здрава и лесно се полира. Ядрото е тъмнокафяво, има финна структура и светлосива кафеникава беловина. Когато се суши в пещ, цвета на ореха клони към сиво-кафяво, а когато се суши в сушилня – до червено-кафяво. Цени се високо заради цвета, здравината и структурата и се използва за изработването на мебели и подови настилки.

ЯСЕН Ясенът, в качеството си на често срещано у нас дърво, търси мястото си и във вашия дом. Ясеновото дърво достига до 40 м височина и дебелина в диаметър 1 м. Отличава се с бърз растеж още в млада възраст. Особено добре вирее край влажните долини, върху почви богати на минерални вещества. Като красиво, декоративно дърво се използва в парковете и градините. Дървесината е здрава и жилава, и с много красива текстура. Устойчива е на гниене и е много дълготрайна. Ясенът е по-твърд от дъба, но е изключително еластичен и лесно се огъва. Подовата настилка от ясен има светъл естествен цвят, вариращ от чисто бяло до сиво. Заради красивата си текстура беловината на ясена е най-ценна за изработването на паркет, но добивът на такава дървесина не е голям. Кората и цветовете се използват в народната медицина.

БУК Букът принадлежи към семейство ‘Дъбови’ и е широко разпространен в Северното полукълбо. У нас се срещат два вида – източен и обикновен. Букът има красива, светлокафява дървесина с еднородна текстура. Структурата му е като коприна, сравнително твърда и дълготрайна, и лесно се обработва, но е податлива на гниене. При топлинна обработка букът изменя цвета си и получава нежни червеникави оттенъци. След дъба това е най-използваната дървесина за изработване на паркет.

натюр

рустик

МАХАГОН Махагонът има обикновено права структура без празнини и гънки. Цветът на дървесината е червеникаво-кафяв, а полирането й придава червеникава лъскавина. Има отлична приложимост, дълготрайна и не загнива лесно. Тези свойства правят махагона предпочитан материал в корабостроенето (както традицията показва), също така и за изработването на мебели и тапицерия (вж. Chippendale – стил английски мебели от XVIII в.), музикални инструменти, и други вещи с голяма трайност. Махагонът се използва и за изработването на барабани, заради сбособността му да издава загадъчен, топъл звук, в сравнение с други често срещани видове дървесина, като клен и бреза. Барабаните, който са използвали членовете на известната група от 60 години Бийтълс, са били изработени от махагон.

ТИК Дървото тик е присъщо за Индия, Бирма, Тайланд, Индокитай и Ява. Но заради качествата си е било засадено и в тропичните райони на Източна и Западна Африка, Куба, Карибите, и в Южна Америка от Панама до Бразилия. Дървото тик е лесно приложимо за различни цели. Подходящ е както за вътрешни, така и за външни дърводелски изделия (прозорци, врати). Използва се също и за подови настилки, със средно натоварване. Дървесината на тика е със средна плътност, по-скоро мека и с характерна външност. Сърцевината е матово жълта в началото, но става златнокафява или дори тъмно-сиво-кафява, когато се излага на светлина, често със сиви или черни ивици. Беловината е жълто-бяла или бледо-жълто-кафява. Дървесината е мазна на пипане, и с миризма на кожа. Структурата й е права или вълниста. Дървото тик не е тропично и затова не може да расте във влажни гори. Най-добре вирее в сухи, хълмисти райони, като например в горите на Югоизточна Азия. Достига до 45 м височина и диаметър 4-5 м. Подходящ е за всякаква употреба, заради здравината и красивия външен вид на продуктите изработени от него. Дървото тик се смята за един от най-добрите дървени материали. Има красива и плътна текстура. Съдържа етерични масла и затова практически не гние, устойчиво е на насекоми и се съхранява повече от 100 години. Обработва се и се полира лесно.

КЛЕН Кленът е най-обичаното и използваемо широколистно дърво (за всякакви цели) в Северна Америка. Използва се както за груби строежи, така и за изработването на изящни мебели. Беловината на сладкия клен е единствената съставка на кленовия сироп, вкусен еликсир, произвеждан всяка пролет в Онтарио, Квебек и Нова Англия. Кленовите дървета също така са и туристическа атракция. Кленовото листо е символ на Канада и е гордо поставено в средата на флага на държавата. Заради твърдостта, здравината и други качества се използва за изработване на подови настилки, мебели, вътрешни дървени изделия, облицовки. Спомага за процъвтяването на няколко индустрии в източна Канада. Беловината обикновено е бяла със светли червеникаво-кафеви оттенъци; сърцевината е светло-червникаво-кафява, но понякога е по-тъмна.

КЕМПАС Подовата настилка от кемпас е много здрава. Беловината на кемпаса е жълта до бяла, докато сърцевината в повечето случаи е розова до червеникава, използва се много в Далечния Изток. Дървото кемпас предлага богат избор на цветове от бледорозово до тъмно червеникаво, но с времето цветовете се променят от по-светли към по-тъмни нюанси. Дървото кемпас е устойчиво на гниене. Не се изтърква и няма доловима миризма. Лесно изсъхва и има плътна, здрава и твърда структура. Заради богатото разнообразие от цветове, дървото кемпас се използва и за декорация. Расте в Индонезия, Малайзия, Брюней и Суматра. Дървесината е по-твърда от тази на повечето видове дъбови дървета. Употребява се за изработване на подови настилки, мебели, шкафове, столове и облицовки. Лесно се лепи,кове, цикли и полира.

БАМБУК Бамбукът е от групата на вечнозелените растения, cемейство Житни. Родината му е Източна и Южна Азия, като са известни повече от 1600 вида. То е бързо растящо растение – рекордът е 120 см на денонощие, а височината му достига до 40 м. Понякога образува гъсти непроходими гори. Използа се като строителен материал заради здравината си и като материал за изработка на различни съдове, сувенири и пр. В някои страни на Южна Азия от бамбук се произвежда специална хартия. Използва се и като декоративно растение в парковете. Естественият цвят на бамбука е сламенoзлатист, като по местата, където са възлите на стеблото се забелязват по-тъмни ивици. Структурата му е еднородна и плътна. Особеното устройство на бамбука не позволява той да бъде използван в естествения си вид за направата на масивни изделия. Затова паркетните планки се прилеплват в заводкси условия от отделни ленти. Бамбукът е изключително устойчив на механически и климатични въздействия.

ЧЕРЕША Беловината на черешата е тясна и червеникаво-бяла, а сърцевината е оцветена контрастно в черевеникаво-жълто до червено-кафяво. Дървесните влакна са фини, праволинейни и равномерно разположени, текстурата е равномерна. Поради красивия си червеникав цвят и фина текстура черешовата дървесина се използва за художествени изделия. Дървесината на черешата е средно тежка, твърда и финовлакнеста. Притежава нежна текстура и лъскавина, цепи се много трудно. Машинната обработка не създава проблеми, както и повърхностната обработка. След шлифоване, байцване и полиране се получава много гладка повърхност.

БРЕЗА Цветът на брезовата дървесина е бял с жълтеникави или червеникави отенъци. Сърцевинните лъчи са тесни, различават се само при радиален разрез. Годишните слоеве почти не се забелязват. Дървесината е умерено твърда, еднородна по плътност и се обработва лесно, с лекота се поддава на имитации на ценни видове дървесина, отлично се тонира и полира. Недостатък е податливостта на брезата на измятане и гниене.

ГАБЪР Цветът на дървесината е сивкаво-бял. Сърцевинните лъчи са тесни, забележими само при напречен разрез. Криволичещите годишни кръгове също са видими при напречно сечение. Много твърда дървесина, еднородна и жилава. Трудно се обработва, защото е тежка. При надлъжен разрез има монотонен бял цвят. Използва се за производство на плоскости за мебелното производство. Пределната възраст на обикновения габър е 300-350 години.

ПАЛИСАНДЪР Беловината и ядрото са рязко отделени. Беловинатана палисандъра е тясна, светложълта със сивкав отенък. Ядрото е пурпурно кафяво или шоколадово със сиво-кафеви, черни и тъмно-кафеви пояси. с течение на времето вследствие на действието на светлината и въздуха дървесината слабо избледнява. Сърцевинните лъчи са тесни и слабо забележими. Дървесината е много тежка, твърда, жилава не съсъхва много и добре се полира. Също така е устойчива на атмосферните фактори. Предпочита се за висококачествено вътрешно строителство, за направа на луксозни мебели, фурнир, стругарски предмети, резбарски изделия и др.

ЕВКАЛИПТ Беловината е светла, ядрото е сиво-кафяво с различни отенъци. Годишните слоеве са забележими само при напречен разрез. Дървесината притежава голяма здравина и биоустойчивост.

АБАНОС Абаносът е тропическо дърво с от сем. абаносови. Среща се в южна Индия и Шри Ланка. Вечнозелено. Достига до 20-25м височина. Използва се много често за декоративни цели, има интензивно черна дървесина с висока плътност, полира се изключително гладко. Застрашен вид е. Поради това сега се използва главно за направата на музикални инстрименти. От него са се правели и черните шахматни фигури. Има тясна, бяла беловина. Ядрото е черно, годишните слоеве са незабележими. Твърда е като кост, тежка и солидна. Годишните слоеве са тесни, видими само при напречен срез. Сърцевинните лъчи са тесни, незабележими. Потъва във вода.

СУКУПИРА Расте в Южна Америка, предимно в басейна на река Амазонка. Беловината е тясна и безцветна. Зрялата дървесина има красиви червеникаво-кафеви отенъци, с жълтеникави жилки. Много тежка, солидна. Сукупира съдържа дъбилни вещества, поради което трудно се обработва, но добре се шлифова и полира. Сушенето трябва да е много бавно, иначе дървото се измята.

ИРОКО Беловината е тясна и сивкава. Текстура е обемиста, но равномерна. Зрялата дървесина е жълто-кафеникава. Прилича на дървесината на тика, но с времето потъмнява. Съхне добре и бързо. Обработва се добре с повечето инструменти. Лесно се лепи и кове. Ироко е устойчиво на измененията на околната среда. Може да се използва и като заместител на тика.

За